Yhteiskuntaluokat Westön maailmassa


Päätin tarkastella Kjell Westön kirjaa Missä kuljimme kerran eri yhteiskuntaluokkien näkökulmasta.
Kirjassa on monta päähenkilöä, joista suurin osa kuuluu yläluokkaan, mutta osa kuitenkin kuuluu alaluokkaan. Koska kirjan tapahtumat sijoittuvat 1900-luvun alkuun, niin eri yhteiskuntaluokkien erot ovat suuret. Ne ovat erityisesti nähtävissä sisällissodan aikaan, kun osa henkilöistä kuuluu valkoisiin ja toiset punaisiin. Valkoiset voittivat sisällissodan, joten köyhien olot eivät parantuneet sen jälkeen, vaan ne pikemminkin pahentuivat.
Synnyttyään tiettyyn yhteiskuntaluokkaan oli vaikeaa olla tekemisissä toisen luokan kanssa. Esimerkiksi rikas Lucie olisi halunnut auttaa köyhiä, mutta ei voinut, sillä köyhät eivät ottaneet häntä tosissaan, ja halveksuivat hänen apuaan. Köyhä Allu taas olisi halunnut kilpaurheilijaksi, mutta sen tehdäkseen hänen olisi täytynyt urheilla rikkaiden joukkueessa, mitä hän ei voinut tehdä ylpeytensä takia.
Mielestäni Kjell Westö on teoksessaan hyvin tuonut esille kuinka erilaista elämä oli eri yhteiskuntaluokissa 1900-luvulla.
Lina

Kommentit

  1. Olet aivan oikeassa !! Esimerkkisi kirjasta ovat hyvin selkeitä. Kun luin kirjaa se pisti itseänikin pohtimaan hyvin paljon, että miten yhteiskuntaluokka on muuttunut vuosien aikana. Mielestäni Kjell Westö osasi hyvin kuvailla eri arkien elämää.

    Sara Oyer

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Esimerkit henkilöistä oli hyvä idea, ja hyvin kirjoitettu. Pidin siitä ainakin eniten. Ja kuten edellisessä kommentissa mainittiin, Kjell westö osaa hyvin kuvailla eri henkilöiden arkielämää, joka myös pitää paikkaansa.
      Charlotte

      Poista
  2. Minäkin huomasin tämän! On tosi yllättävää, miten yhden maan kansalaiset yhtäkkiä jakautuivat kahdeksi porukaksi. Onneksi tasa-arvoisuus kehittyi tähän saakka!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Westön Helsinki

Kulkemaan Westön matkaan

Konteksti: 1920-luku