Konteksti: 1920-luku

1920-luku vaikutti kirjan mukaan hyvin erilaiselta molemmille sisällissodan osapuolille. 

Lukiessani kirjaa huomasin, kuinka 1920-luvun alussa vasta aloitettiin rakentamaan uutta kehittyneempää infrastruktuuria ja asfalttiteitä. 1920-luvun lopussa taas takaisin tullut Allu Kajander huomaa, kuinka Helsinki on muuttunut. Se ei enää ollut pienkaupunki, vaan moderni ja asustettu suurkaupunki. 

Sisällissodan jälkeen monet perustivat omiaan yrityksiään ja erityisesti harkitsivat taidealaa. Esimerkiksi yksi kirjan päähenkilöistä Eccu perusti valokuvaamon ja toinen, Cedi, omistautui elokuva-alalle. 

1920-luvulla on yleistynyt myös matkustaminen. Pari kirjan päähenkilöistä matkustivat paljon, laajensivat näköalansa ja vaihtoivat ympäristöään. Monet aloittivat ahnaasti opiskella, kun kerran pystyivät eikä halunneet menettää mahdollisuutensa. 

Punaiset taas elivät karmeissa köyhissä olosuhteissa. Monet ihmiset ja varsinkin punaiset vieläkin maksoivat sodan hintaa. Kaupunki oli ikään kuin jakautunut kahteen osaan, jossa yhdellä puoliskolla elivät iloiset ja tulevaisuuteen katsovat valkoiset, ja toisella puoliskolla elivät työttömät punaiset, joita vallitsi katkeruus ja halveksunta. Näitä puoliskoja kutsuttiin valkoiseksi ja punaiseksi kaupungiksi. 

1920-luvulla kehittyi myös muoti ja juhlinnan rinnalla myös musiikki. Tästä erityisesti kirjailija kertoi silloin, kun kirjoitti Lucie Lilliehjelmistä, joka oli mielestäni niiden aikojen Tiffanny, romaanista nimeltään Aamupala Tiffanylla oleva henkilö. Kuvittelisin, että kaikki yläluokan naiset, niin kuin Lucie, pukeutuivat viimeisimmän Pariisin muodin mukaan. Musiikkia koskien, niin jazz oli sen ajan parasta musiikkia, joka vähitellen muuttui swingiksi.  

Huomasin, että 1920-luku oli merkittävä myös ihmissuhteille. Esimerkiksi 20-luvun alussa kaveripöydässä Opriksessa kaverit olivat eri mieltä sodan jäännöksistä ja punaisia kohtaan kohtelusta. Kaveriporukan moraalin taju siis alkoi sodan jälkeen vaihdella. Myös rakkaussuhteet olivat muuttuneet paljon riippumattomiksi kuin ennen. Tästä johtuen esimerkiksi avioerot olivat aika yleisiä. 

Itse pidin kirjan 1920-luvun osiosta todella paljon, sillä silloin mielestäni tapahtuivat kiinnostavimmat asiat. Ihmiset yrittivät kehittää maailmaa ja itseensä. Erilaiset uudet aatteet tulivat esiin ja saivat aikaan pohdintoja ja keskusteluja. Myös politiikalla oli miehille suuri merkitys, taas kun naiset eivät halunneet edes kuulla siitä ja puhuivat enimmäkseen pintapuolisista aiheista. 

- Tatiana Blaginina

Kommentit

  1. Hei,

    Mielestäni 1920-luvun osio oli kiinnostava. Minua eniten jäi mieleen juuri se, miten sodan jälkeen ilmapiiri vaihtui ja miten punaisia ja valkoisia eroteltiin.

    VastaaPoista
  2. Nostit esille merkittäviä tapahtumia ja muutoksia 20-luvusta. Gabrielle

    VastaaPoista
  3. Minunkin mielestä 1920-luvun osio oli erittäin mukava. Oli kiva nähdä miten eri henkilöillä meni sisällissodan jälkeen.

    VastaaPoista
  4. Tämä oli kiva lukea, sillä näkee eroja sekä erilaisia näkökulmia. On kiinnostavaa tietää enemmän menneisyydestä (20Luku)

    Manar

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Westön Helsinki

Kulkemaan Westön matkaan