Kulkemaan Westön matkaan

Lukion s205-kurssi on nimeltään Teksti ja konteksti. Pohdiskelimme yhdessä valittavaa kirjaa. Olin ajatellut Tuntematonta sotilasta mm. sen tapahtumiin sekä julkaisuajankohtaan liittyvien kontekstien vuoksi. Se on myös klassikko, joka jokaisen Suomessa asuvan on hyvä tuntea, viitataanhan siihen tämän tästä. Osa opiskelijoista oli kuitenkin nähnyt viime vuonna uuden Tuntemattoman elokuvissa, ja he olivat sitä mieltä, että eri murteet tekivät teoksesta liian vaikean ymmärtää. Pyysin ehdotuksia vaihtoehdosta, ja yksi opiskelijoista mainitsi halunneensa lukea jonkun Kjell Westön teoksen.
Tutkailin ja pohdiskelin vähän asiaa ja totesin, että Missä kuljimme kerran sopii erinomaisesti tämän kurssin yhteiseksi teokseksi.

Toivon, että opiskelijat eivät säikähdä kirjan melko suurta sivumäärää. Kirja on mielestäni helppolukuinen, sillä Westön kieli on sujuvaa ja aika suoraviivaista. Henkilöt ovat nuoria ja kiinnostavia, ja tapahtumat sijoittuvat Helsinkiin, joten yhtymäkohtia kurssilaisten omaan elämään löytyy. Kirja tarjoaa myös useita konteksteja, joiden valossa sitä on antoisa tarkastella: äkkiä mieleen tulevat sisällissota, kaupungistuva nuoriso, yhteiskuntaluokat, suomenruotsalaisuus sekä Westö kirjailijana. Viimeinenkin epäilys siitä, onko kirja liian haastava, karisi, kun löysin teoksen Kauniaisten kirjastosta sijoitettuna nuorten osaston klassikkohyllyyn.

Tässä blogissa opiskelijat kirjoittavat omia blogitekstejä, joissa tarkastelevat Westön teosta, sen tapahtumia ja henkilöitä eri kontekstien kautta. Lopputuloksena pitäisi olla monipuolinen kokonaiskuva kirjasta sekä oivalluksia siitä, että yksittäisestä teoksesta
löytyy paljon puolia, kun vaihtaa silmälaseja, joiden läpi sitä katselee.

Odottavin mielin,
Maarika, kurssin ope

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Westön Helsinki

Konteksti: 1920-luku